Tuesday, February 1, 2011

Nasi Ayam Hainan

Bahan2:

500 gm beras wangi
2 ulas bawang merah-dihiris-
1 camca teh minyak bijan
garam secukupnya
stok ayam secukupnya
1 kg ayam
5 ulas bawang putih-dihiris-
5 sm halia-dihiris nipis-



Bahan sos:

4 biji cili merah
4 ulas bawang putih
3 sm halia
sedikit garam
2-3 camca besar cuka*
3 camca besar gula* *ikut rasa
daun salad dan timun hiris sebagai hiasan



Cara membuatnya:

Bersihkan ayam dan gaulkan bawang dan halia ke seluruh ayam dan kukus ayam hingga lembut.Simpan lemak ayam yg keluar untuk membuat sosnya dan untuk memasak nasi.Keluarkan dari pengukus dan potong kecil.
Bersihkan beras dan toskan.Panaskan minyak bijan dan tumis bawang merah dan kemudian masukkan beras,lemak sayur dan stok secukupnya.Rasa garam dan biar hingga nasi lembut.
kisar semua bahan sos dan dan tambahkan sedikit lemak ayam dan hidang bersama nasi dan ayam kukus.

No comments:

Post a Comment